Hoppa till sidans innehåll

Elföreskrifter


Elsäkerhet på varvet

Alla som har båtplats på

HSS varv

Skärpning vad gäller elsäkerhet krävs! Vi har haft besök av Elsäkerhetsverket, och fått ett antal nedslag och krav på åtgärder.

HSS är ansvarig för den fasta installationen, och för lösa sladdar från uttag fram till första förgrening/skarvdosa. HSS måste därför ställa krav på alla som nyttjar anläggningens eluttag:

  • All elektrisk utrustning på varvet ska vara avsedd för utomhusbruk, av god kvalitet och skyddsjordad och dubbelisolerad. Undermålig utrustning får inte anslutas till HSS anläggning.
  • Lösa sladdar får inte ligga kvar på marken när du inte är och arbetar på båten. Drag ur och rulla ihop sladden på din båtplats.
  • Lösa sladdar ska ligga fritt på marken, inte över eller under diverse material som kan ge klämskador.
  • Lösa sladdar får inte ligga så att de kan köras över av fordon. Behöver du fram med sladd där: gräv ner ett skyddande rör, häng upp på betryggande höjd, eller gör en ränna av två plankor med mellanrum som skyddar sladden.
  • En möjlighet är att ha sladden mer eller mindre permanent upphängd, vilket är OK om den inte utsätts för skavning, klämning mellan plåtar etc. Men dra ut din anslutning när du inte är där, det finns fler som behöver komma åt uttagen!
  • Eluttagen är få på varvet, grenuttag krävs ofta: de ska vara gjorda för utomhusbruk, IP44!

 

 

 

OBS: Ni som inte har märkt båtarna SYNLIGT med namn och telefonnummer bör göra det snarast!! Ägaren till båt som inte är märkt kan påräkna faktura på 500 kronor.

Uppdaterad: 21 FEB 2015 16:42 Skribent: Marie-Louise Nordén

Postadress:
Härnösands SS - Segling
Brännavägen 166
87162 Härnösand

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

 

 

Navigationsskolan_logo_small1.png