Hoppa till sidans innehåll

Frågor och svar


Frågor och svar rörande HSS småbåtsvarv
(Ordningsföreskrifter på HSS småbåtvarv återfinns längre ner på sidan)

Varvsplatser

Hur får jag tillgång en varvsplats?

För att få tillgång till en varvsplats måste du vara medlem i HSS.

Redan medlem – skriv till This is a mailto link och ansök om varvsplats. Ange ditt namn, medlemsnummer, mobilnummer, båtens längs och bredd, om det är en segelbåt eller motorbåt, om du vill ha masten på .

Inte medlem – ansök om medlemskap och varvsplats på https://www.hss.y.se/blimedlemsokbatplats/medlemsansokan/.

När får jag information om tilldelad varvsplats?

Antalet tillgängliga varvsplatser är beroende av hur stor omsättningen av båtar är inför varje sommarsäsong. Normalt fördelas lediga varvsplatser ut till sökanden i slutet av augusti och du blir informerad om tilldelning med SMS på det mobilnummer du angivit vid ansökan. Specifik plats tilldelas i samband med upptagning.

Sjösättning

När är det sjösättning?

HSS har normalt tre sjösättningsdagar och en sjösättningskväll. På dessa dagar får båtägare som betalt samtliga avgifter till HSS sjösätta kostnadsfritt. Sjösättningsdagarna är lördagarna i vecka 19, 21 och 24. Start kl 08:00 och slut när sista båt är sjösatt. Sjösättningskvällen är normalt onsdag vecka 20 med start kl 17:00 och slut när sista båt är sjösatt.

Hur anmäler jag mig till sjösättning?

Anmälan till sjösättning görs Båtunionens system BAS. https://bas.batunionen.se logga in med BankID enligt instruktion på sidan. Bokningen ligger under snabblänkar till höger på sidan. Välj önskad sjösättningsdag och boka ett pass. OBS! Är du medlem i fler båtföreningar än HSS tänk på att välja Härnösands Segelsällskap i rullisten överst på sidan innan du bokar. Om du inte vill behålla din plats på varvet till nästa vinter så skriver du det i kommentarsfältet vid bokning.

Vad ska jag som båtägare göra vid sjösättning?

Du skall vara på plats i god tid och du är skyldig att hjälpa till med de tre båtar som föregår din båt. Du ska ha förberett med för- och akterända på båten. Du ska städa på och omkring båtplatsen samt plocka ihop allt pallnings- och stöttningsmaterial.

Hur gör jag om båten står i en vagga?

Står båten i en vagga kan inte varvets båtvagn användas utan då får du lösa sjösättningen på egen hand.

Hur gör jag om jag har båten på egen vagn?

Båtar som står på egen vagn kan sjösättas i samband med ordinarie sjösättning. Traktorföraren har dock rätt att neka sjösättning ifall han bedömer vagnen som farlig att hantera.

Kan jag ordna en egen sjösättning vid annan tidpunkt än de av HSS arrangerade?

Användande av varvets båtvagn utöver ordinarie sjösättningsdagar får endast ske efter anmälan till varvskommittén. Vagnen får endast hanteras av ordinarie traktorförare Tomas Högberg. Alla kostnader i samband med egen sjösättning får du själv betala.

Torrsättning

När är det torrsättning?

HSS har normalt tre torrsättningsdagar. På dessa dagar får båtägare som betalt samtliga avgifter till HSS torrsätta kostnadsfritt. Torrsättningsdagarna är lördagarna i vecka 35, 38 och 40. Start kl 08:00 och slut när sista båt är torrsatt.

Hur anmäler jag mig till torrsättning?

Anmälan till torrsättning görs i Båtunionens system BAS. https://bas.batunionen.se logga in med BankID enligt instruktion på sidan. Bokningen ligger under snabblänkar till höger på sidan. Välj önskad torrsättningsdag och boka ett pass. OBS! Är du medlem i fler båtföreningar än HSS tänk på att välja Härnösands Segelsällskap i rullisten överst på sidan innan du bokar.

Vad ska jag som båtägare göra vid torrsättning?

Du skall vara på plats i god tid och du är skyldig att hjälpa till med de tre båtar som föregår din båt. Du ska ha förberett med för- och akterända på båten. Du ska förberett med pallning och stöttning på den varvsplats som du tilldelats.

Hur gör jag om båten ska stå i en vagga?

Varvets båtvagn är anpassad för lösa stöttor och/eller bockar. Det innebär att vi inte kan torrsätta båtar som ska stå i en vagga utan då får du lösa torrsättningen på egen hand.

Kan jag ordna en egen torrsättning vid annan tidpunkt än de av HSS arrangerade?

Användande av varvets båtvagn utöver ordinarie torrsättningsdagar får endast ske efter anmälan till varvskommittén. Vagnen får endast hanteras av ordinarie traktorförare Tomas Högberg. Alla kostnader i samband med egen torrsättning får du själv betala. Sista dag för användning av varvets båtvagn är söndag i vecka 42. Sedan stängs vattnet på varvet.

Båtpallning

Båtpallning ska vara utformat så att båten står stadigt och att den går att hantera med varvets båtvagn. Rekommendationen är att använda justerbara metallstöttor som finns i ett antal olika fabrikat. Antalet stöttor ska anpassas till båtens storlek. Kolla med ditt försäkringsbolag eller med leverantörer av stöttor vad som är lämpligt för just din båt. Bristande eller otillräcklig pallning kan leda till att båten inte kan tas upp.

Båthus

Det finns en detaljplan över varvet som tillåter fasta båthus inom vissa delar av varvsområdet. Är du intresserad av att bygga båthus ska du först kontakta varvskommittén genom att mejla This is a mailto link . Efter varvskommitténs och styrelsens tillstyrkande ansöker du om bygglov hos Härnösands kommun.

INFÖR HÖSTARNA

. Kommer du inte att utnyttja din tidigare plats: meddela varvskommittén eller HSS This is a mailto link

 .  Båtplatserna måste anpassas till båtens storlek (och varvshyra!). Både mindre och större omflyttningar kommer att krävas.

 .  Inför upptagningarna kommer vi i varvskommittén därför att se över placeringen av båtarna.

 . Upptagningsdagens slipbas anvisar sedan plats. Eller vägrar upptagning om pallningen är osäker eller inte förberedd.

 . Före enskild upptagning måste du, i god tid, rådgöra med varvskommittén. Vildparkering förbjudes!

 . Har du upp-pallning som är besvärlig att flytta (vagga, tunga bockar...):  rådgör med slipbasen  före torrsättningsdagen. Förbered så att arbetet går smidigt (traktortimmarna kostar pengar och ingen vill vänta på dig i onödan) och säkert. Eller byt till stöttning som kan flyttas och justeras medan alla andra väntar.

 .  För att utnyttja ytorna kommer området SV om rälsen, och området bredvid spelskjulet, att fyllas upp/jämnas till för användning av båtvagnen. Rälsliggare får fylla upp på NO-sidan.

Uppdaterad: 27 APR 2022 22:51 Skribent: Mikael Bentsen
E-post: Adressen Gömd

 blobid1.jpg

Broöppning kan beställas samtliga dagar i veckan på telefon!

Vardagar, dagtid: 0611 - 156 87 

Övrig tid: 060 - 12 01 84

Öppningstider Maj - oktober:

Broöppning sker normalt kl 09.30 och 18.30, andra tider kan vara aktuella mellan
09.00 - 11.00
18.00 - 20.00

För mer information kring broöppning, se Härnösands kommun.

 ***************************************

Välkomna!

Härnösands Segelsällskap som grundades år 1858 är ett av Sveriges äldsta segelsällskap, endast KSSS är äldre.

HSS bedriver verksamhet inom ett flertal områden och har sektioner för kappsegling och träning med jollar och kölbåtar, aktiviteter för motorbåtar samt drift av varvs- och hamnanläggningar.

Klubben äger och driver också gästhamnen på Lustholmen. Det finns en plats för alla som gillar kust och hav! 

Vi finns även på facebook! 

***************************

 

Postadress:
Härnösands SS - Segling
Brännavägen 166
87162 Härnösand

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

 

 

Navigationsskolan_logo_small1.png