Hoppa till sidans innehåll

Båtar


Det finns en lång rad båtar som kan passa att använda i HSS jolleverksamhet. De krav vi ställer på era jollar är enbart säkerhetsmässiga. Här följer en kort presentation av de vanligaste båttyperna som seglas i distriktet.

Optimistjolle

Optimisten är den särklass vanligaste jollen i världen. Optimisten har många bra egenskaper. Den är stadig och välseglande. Det nätta formatet gör att den kan hanteras av ganska små barn. För fullvuxna är den något trång. En Optimist kostar mellan 1000:- för en sliten begagnad jolle och 30 000:- för en ny tävlingsoptimist. Optimister finns både i trä och plast.

--> Läs mer på optimistjolleförbundets sida.

Laser / Laser radial

Lasern dök up på marknaden under 70-talet som en enkel och robust enmansjolle. Lasern är en strikt entypsklass och har genomgått relativt få förändringar. Detta leder till att alla Lasrar är någorlunda jämnsnabba och resultaten i första hand beror på vem som seglar. Lasern är den jolle som kappseglas flitigast i Härnösand med omnejd.

För att orka segla en Laser i friskare vindar bör man väga minst 60 kg gärna mer. På senare år har man introducerat en mindre rigg Laser-radial. En radialseglare bör väga minst 45kg. En Laser kostar mellan 8000:- för en sliten begagnad till 55 000:- för en ny.

--> Läs mer på www.seglalaser.nu.

Tvåkrona

Tvåkronan är en flermansbåt som är vanlig som klubbjolle runt om i landet. Drygt 1000 båtar är bygda och de finns i flera klubbar längs norrlandskusten. Tvåkronans mångsidighet gör den lämplig till allt från familjeutflykter till kappsegling. En ny tvåkrona kostar ca 55000:- och begagnade går de på 25-40000.

--> Läs mer på Tvåkroneförbundets hemsida.

E-jolle

E-jolle länsarSeglingsmässigt är E-jollen likvärdig med Laser. Beroende på maststyvhet lämpar den sig för seglare från 50 kg och uppåt. E-jollen är en hi-tec betonad jolle där det mesta i materialväg är utbytbart och möjligt att individanpassa. Prylhysterin på elitnivå är total vilket leder till att andrahandsvärdet sjunker fort.

En begagnad E-jolle kostar från ett par tusenlappar och uppåt. För 10 000:- kan man få tag i jättefina exemplar som inte längre håller elitstandard men duger bra på distriktsnivå. En ny E-jolle går lös på 80 - 100 tusen.

--> E-jolleförbundets webbplats.

Mirrorjolle

Mirrorjollen är en tvåmansjolle som lämpar sig både för barn och vuxna. Den är inte så vanlig vid kusten men har ett starkt fäste i Östersund.

Mirrorjollen har många positiva sidor inte minst att man har en kompis med sig i båten. Den har fock och storsegel och på undanvindarna kan man sätta en spinnacker. Nästan alla Mirrorjollar är av trä. Mirrorjollar finns i alla prisklasser från renoveringsobjekt som skänks bort för att undgå nästa majbrasa till nya tävlingsbåtar i plast för 60 000:-.

--> Läs mer på mirroreskaderns sida.  

Uppdaterad: 08 JUN 2012 14:24 Skribent: Marcus Sundgren

 blobid1.jpg

Broöppning kan beställas samtliga dagar i veckan på telefon!

Vardagar, dagtid: 0611 - 156 87 

Övrig tid: 060 - 12 01 84

Öppningstider Maj - oktober:

Broöppning sker normalt kl 09.30 och 18.30, andra tider kan vara aktuella mellan
09.00 - 11.00
18.00 - 20.00

För mer information kring broöppning, se Härnösands kommun.

 ***************************************

Välkomna!

Härnösands Segelsällskap som grundades år 1858 är ett av Sveriges äldsta segelsällskap, endast KSSS är äldre.

HSS bedriver verksamhet inom ett flertal områden och har sektioner för kappsegling och träning med jollar och kölbåtar, aktiviteter för motorbåtar samt drift av varvs- och hamnanläggningar.

Klubben äger och driver också gästhamnen på Lustholmen. Det finns en plats för alla som gillar kust och hav! 

Vi finns även på facebook! 

***************************

 

Postadress:
Härnösands SS - Segling
Brännavägen 166
87162 Härnösand

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

 

 

Navigationsskolan_logo_small1.png